perjantai 10. elokuuta 2012

Nälkäpeli / The Hunger Games (2012)



The Hunger Games (Suomessa ”Nälkäpeli”) sijoittuu tulevaisuuden dystopiaan, jonka vuosittaisessa tositv-tapahtumassa teinit taistelevat suljetulla alueella kunnes vain yksi on jäljellä hengissä. Mukaan joutuvat ”tribuutit” arvotaan eri alueilta ja elokuvan päähenkilö on nuori nainen, joka lähtee vapaaehtoisena pikkusiskonsa sijasta koittamaan onneaan tähän brutaaliin peliin.

The Hunger Games perustuu Suzanne Collinsin samannimiseen romaaniin ja vaikka kirjailija onkin kertonut koskettavan tarinan kirjansa taustoista, en voi olla pitämättä tätä halpana kopiona Battle Royal-elokuvasta. The Hunger Gamesin pääosaa esittävä Jennifer Lawrence tekee hienon roolisuorituksen sosiaalisesti avuttomana Katniss Everdeeninä, mutta valitettavasti monet muut näyttelijät ovat luokkaa huonompia. Elokuvan henkilöhahmot ovat joko elottoman oloisia tai täysin ylilyötyjä sirkuspellejä ja niihin samaistuminen on hankalaa ellei mahdotonta. Tarina on yllätyksetön ja tylsä ja koko elokuva on tunnin liian pitkä. Ponneton juoni kulkee omaa hiljaista rataansa katsojan odottaessa kaikkien arvaamaa lopputulosta samalla kun Twilight-sarjaa muistuttava romanttinen sivujuonne onnistutaan jättämään ilman ratkaisua. Musiikit ja lavastus ovat mitäänsanomattomia ja elokuvan masentava tunnelma ei luo haluttua sisäistä ahdistusta katsojassa vaan lähinnä nukuttaa.

The Hunger Games ei tarjoa mitään, jota esikuvansa ei olisi jo tehnyt paremmin. Tavoiteltua eeppisyyttä ei saavuteta ja katsottavaksi jää pitkäveteinen selviytymistarina, jossa tapetaan nuoria Hollywoodille sopivalla epäsovinnaisuudella ilman, että se oikeastaan herättää sellaista inhoa, jota lasten tappamisen pitäisi. Toivoa sopii, että jo tekeillä oleva jatko-osa on parempi. Kirjaa lukemattomana voisin kuvitella, että tämä räpellys ei tee sille kunniaa sillä elokuvan maailma sinällään on ihan mielenkiintoisen oloinen.


5 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...