maanantai 27. elokuuta 2012

Suuri gangsterisota / Once Upon a Time in America (1984)


Once Upon a Time in America (Suomessa “Suuri gangsterisota”) on Sergio Leonen lähes neljätuntinen elokuva kieltolain aikaisista juutalaisista gangstereista. Tavallaan se on tekijänsä vastine Kummisedälle vaikka ei käsittelekään mafiaa. Elokuvan pääosia esittävät Robert De Niro ja James Woods.

Once Upon a Time in America seuraa päähenkilöidensä elämää kolmella eri vuosikymmenellä. Sen tarina kerrotaan lähinnä takautumien avulla ja muutaman kerran se onnistuu yllättämään oikein kunnolla. Henkilöhahmot ovat syviä ja moniulotteisia ja heidän ajatusmaailmansa kehittyy luontevalla tavalla vuosien kuluessa. Hahmojen mielenkiintoa lisää niiden toisinaan melko yllättävät toimet, jotka pysyvät kuitenkin uskottavuuden rajoissa. Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan kerrassaan loistavia ja varsinkin De Niro ja Woods saavat hahmonsa todella heräämään henkiin.

Elokuvan lavasteet ja puvustus ovat häkellyttäviä ja autenttisen oloisen tapahtumaympäristön luomiseen on käytetty aikaa ja vaivaa. Ennio Morriconen säveltämä melodramaattinen taustamusiikki luo elokuvaan nostalgisen tunnelman ja saattaa katsojan haikeaan mielentilaan elokuvan samalla käsitellessä ihmisen muistoja erityisen taidokkaasti.

Once Upon a Time in America on eeppinen mestariteos, joka kaikkien elokuvan ystävien tulee nähdä ainakin kerran.


10 / 10




Arvosteltavana oli elokuvan 3 tuntia ja 49 minuuttia pitkä versio.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...