perjantai 2. marraskuuta 2012

Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa / On Her Majesty's Secret Service (1969)


On Her Majesty's Secret Service (Suomessa ”Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa”) on kuudes James Bond­-seikkailu ja ainoa, jossa George Lazenby näyttelee pääosaa. Tällä kertaa Bond liehittelee mafioson tytärtä (Diana Rigg) ja pääsee hänen isänsä avulla Blofeldin (Telly Savalas) jäljille. Tutkimuksen kohteena on Alpeilla sijaitseva allergiakeskus, jonka 007 epäilee olevan vain kulissi jollekin suuremmalle suunnitelmalle.

On Her Majesty's Secret Service on omalaatuinen bond-seikkailu. Se on ehdottomasti romanttisin elokuva sarjassa ja ainoa, jossa Bond asettuu aloilleen. Hahmona hän on tällä kertaa silti armoton naistenmies ja veikeän ja leikkisän oloinen. Teknisia apuvälineitä elokuvassa ei ole käytännössä laisinkaan ja sankari on jotenkin inhimillisempi kuin Conneryn viimeisissä pätkissä. Toimintakohtaukset ovat mukavan mielikuvituksellisia ja vaihtelevia. Tyyliltään On Her Majesty's Secret Service muistuttaa enemmän ensimmäisiä filmatisointeja dekkarimaisella, hitaasti etenevällä otteellaan.

Lazenbyn Bond on persoonallinen ja mies näyttelee roolinsa hyvin, vaikkei osan maskuliinisuudestaan hukannut agentti kaikkien makuun olekaan. Alkumetreillä hän jopa sutkauttaa itseironisen kommentin ”Näin ei ikinä käynyt sille toiselle tyypille” ja katsoo sen jälkeen suoraan kameraan. Savalasin esittämä Tracy on syvällisimpiä hahmoja bond-tyttöjen joukossa ja näyttelijätär tekee erinomaisen suorituksen. Tällä kertaa elokuvan viimeisessä kohtauksessa vesi näkyy taustalla, mutta tunnelma on surullinen.

On Her Majesty's Secret Servicen normista poikkeava kokonaisuus toimii. Tarjolla on romanttinen Bond-seikkailu, jossa on kaikkea sopivassa suhteessa, ja joka jaksaa pitkästä kestostaan huolimatta pitää otteessaan. Yksi parhaista 007-elokuvista.


8 / 10


IMDB

2 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Mun mielestäni tämä on ehdottomasti paras vanhoista Bondeista :) George Lazemby vetää roolinsa tosi hyvin vaikka se jäikin hänen ainoaksi Bondikseen.

MR.D kirjoitti...

Löytyyhän täältä ihmisiä, jotka pitävät tätä aivan huippu Bond elokuvana. Hienoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...