perjantai 9. marraskuuta 2012

Maltan haukka / The Maltese Falcon (1941)


The Maltese Falcon (Suomessa “Maltan haukka”) on film noir-trilleri, jossa Humphrey Bogartin esittämä yksityisetsivä saa asiakkaikseen värikkään joukon ihmisiä, jotka kaikki jahtaavat samaa arvokasta patsasta. Kukaan ei tosin halua kertoa etsivälle totuutta motiiveistaan. Bogartin lisäksi pääosissa nähdään Mary Astor, Peter Lorre ja Sydney Greenstreet. Elokuva oli ehdolla kolmen Oscarin saajaksi, mukaan lukien paras elokuva.

Tarinavetoinen The Maltese Falcon sekoittaa katsojan päätä huimalla vauhdilla. Koko ajan on selvää, että joku valehtelee ja kaikkea ei kerrota, mutta uudet henkilöt ja juonenkäänteet tulevat silti usein yllätyksenä. Hahmot ovat mielenkiintoisia ja näyttelijäsuoritukset niiden arvoisia. Bogartin ennalta-arvaamattomasti käyttäytyvä kovanaama ja Astorin kaksinaamainen femme fatale jäävät molemmat elävästi mieleen.

The Maltese Falcon on erinomainen murhamysteeri, jonka monimutkainen juoni pitää otteessaan. Hienosta kokonaisuudesta ei valittamisen aiheita löydy.


10 / 10


IMDB

1 kommentti:

KimSjopi kirjoitti...

Maltan haukka on siltä ajalta, kun Humphrey Bogart oli parhaimmillaan ja kyseinen elokuva on myös yksi parhaimmista McGuffin -temppua käyttävistä elokuvista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...