keskiviikko 8. elokuuta 2012

Nainen ilman omaatuntoa / Double Indemnity (1944)



Film noir –klassikko Double Indemnity (Suomessa ”Nainen ilman omaatuntoa”) kertoo vakuutusedustajasta, joka lähtee mukaan toteuttamaan murhaa ja vakuutuspetosta. Hyvästä suunnittelusta huolimatta vakuutusyhtiön tutkija epäilee vilppiä eivätkä asiat lopuksi sujukaan aivan odotetulla tavalla. James M. Cainin novelliin perustuvan elokuvan pääosissa ovat Fred MacMurray, Barbara Stanwyck ja Edward G. Robinson.

Double Indemnity on tiivistunnelmainen ja sen hienosti kirjoitettu tarina pitää katsojan otteessaan. Juoni alkaa lopusta ja pala palata yleisölle kerrotaan, miten sinne saavuttiin. Kertojan ääni rakentaa sillan kohtauksien välille ja auttaa luomaan hahmojen keskinäisiä jännitteitä. Pääosien näyttelijät tekevät upeaa työtä vaikka hahmoihin samaistuminen onkin paikoitellen haastavaa. Double Indemnityn visuaalinen ilme on odotetusti synkähkö ja musiikit ovat pahaenteisiä. Tämän päivän kriteereillä tarina on ehkä hiukan naiivi, mutta kokonaisuus toimii silti yllättävän hyvin. Toteutuksessa on enemmän klaffivirheitä kuin olemme tottuneet näkemään ja hiukan häiritsevänä epäkohtana MacMurrayn nimettömässä on hänen oma kihlasormuksensa koko elokuvan ajan vaikka hänen henkilöhahmonsa onkin naimaton.

Muutamista epäkohdista huolimatta Double Indemnity on loistava elokuva. Se asettaa monet uudet trillerit häpeään ja todistaa, että hyvä käsikirjoitus voittaa aina suurenkin tehostebudjetin. Tämä on ehdotonta katseltavaa kaikille tusinatrillereihin kyllästyneille.


9 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...