tiistai 16. lokakuuta 2012

Elät vain kahdesti / You Only Live Twice (1967)


You Only Live Twice (Suomessa ”Elät vain kahdesti”) on viides James Bond-elokuva. Sean Connery on vielä pääosassa ennen kuin luovuttaa manttelin yhden elokuvan ajaksi George Lazenbylle ja palaa sitten viimeisen kerran rooliin. Muissa isommissa osissa nähdään Akiko Wakabayashi sekä Tetsurô Tanba ja bond-tyttönä Mie Hama. Tällä kertaa 007 lavastaa oman kuolemansa ja pyrkii estämään Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välisen sodan, joka uhkaa koska maiden avaruusaluksia kaapataan ja maat ovat sortuneet syyttelemään toisiaan siitä. Apunaan Bondilla on Japanin salainen palvelu ja sen ninja-joukot.

You Only Live Twice noudattaa perinteistä bond-elokuvien kaavaa, mutta on huomattavasti viihdyttävämpi kuin edellinen osa. Japani-teemasta otetaan kaikki irti ja se piristää elokuvaa melkoisesti. Juoni etenee sopivalla tahdilla, mutta sortuu välillä epäuskottaviin yksityiskohtiin ja täydelliseen liioitteluun. Conneryn roolisuoritus ei eroa merkittävästi muista osista, mutta hahmo on ehkä hiukan pehmeämpi kuin viimeksi. Sivuosien esittäjät ovat kohtuullisella tasolla ja vihdoin SPECTREn salamyhkäinen johtajakin näyttää kasvonsa. 
Efektit ovat vanhenneet hieman, mutta ovat silti siedettäviä. Tämä kauniiden taustamusiikkien säestämä bond-seikkailu päättyy vesille. 

Toimintaa elokuvaan on viljelty rutkasti: The Guardian-lehden tutkimuksen mukaan You Only Live Twice on kaikkien aikojen väkivaltaisen bond-elokuva ruumisluvulla 196

You Only Live Twice ei ota turhia riskejä vaan tarjoaa yllätyksettömän ja vauhdikkaan agenttiseikkailun, joka toistaa tuttua kaavaa ehkä turhankin tehokkaasti. Sarjan faneille tämä toimii, mutta muille esitys voi olla vähän tylsä.


7 / 10


IMDB

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...