keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Cosmopolis (2012)



David Cronenbergin ohjaama Cosmopolis on kertomus 28-vuotiaasta miljardeja omaavasta rahastonhoitajasta, jonka maailma alkaa hajota pala palalta hänen matkatessaan limusiinilla Manhattanin halki. Matkallaan hän kohtaa erilaisia ihmisiä, joiden kanssa hän tekee milloin mitäkin. Elokuvan pääosassa on Robert Pattinson ja sivuosissa joukko tunnettuja ja vähemmän tunnettuja näyttelijöitä.

Cosmopolis sijoittuu lähinnä limusiiniin ja on hyvin henkilö- ja keskusteluvetoinen elokuva. Hahmot ovat korostuneen rauhallisia jopa ollessaan vihaisia, niihin samaistuminen on hankalaa eikä tapahtumia edes yritetä selittää vaan tarkoituksena on lähinnä luoda mysteeriä, jonka vetovoima kuitenkin puuttuu täysin. Päähenkilöä lukuun ottamatta henkilöistä nähdään vain pintapuoleinen raapaisu. Keskustelut ovat mukasyvällisiä horinoita, jotka lähinnä tylsistyttävät. Vasta elokuvan loppupuolella tarina alkaa kiinnostamaan edes vähän ja onnistuu jopa yllättämään. Näyttelijäsuorituksissa ei ole varsinaisesti kehumista, mutta syy lienee enemmän juonessa ja hahmoissa. Lavastus on turhan yksinkertainen ja kuva on jotenkin samean oloinen, mutta ei mitenkään taiteellisesti hyvällä tavalla. Musiikit loistavat pääasiassa poissaolollaan.

Näinkin omaperäisestä aiheesta olisi voinut saada hyvän elokuvan aikaiseksi, mutta sitä Cosmopolis ei ole. Lopputulos on teennäinen ja tylsä eikä tätä voi oikein suositella kenellekään.


4 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...