torstai 18. lokakuuta 2012

Netflix -käyttökokemuksia



Netflix -palvelu avautui tänään Suomessa ja kuvallisen viihteen suurkuluttajana päätin heti kokeilla, miltä se vaikuttaa. Kyseessähän on siis On demand-periaatteella toimiva videopalvelu, jossa voi kiinteällä kuukausihinnalla katsella niin paljon elokuvia ja sarjoja kuin haluaa. Kaikki sisältö on tekstitetty suomeksi. 

Spotify-tilaajat voivat kokeilla palvelua ilmaiseksi vuoden loppuun saakka, mutta kokeilukin edellyttää luottokorttitietojen syöttöä ja tilaus jatkuu automaattisesti, jos sitä ei peruuteta. Peruutuksen voi onneksi tehdä koska tahansa. Hinta on kohtuullinen 7,99 EUR / kuukausi.

Tuetut laitteet

Netflix tukee erilaisia päätelaitteita aina selaimista kännyköihin ja televisioista mediatoistimiin. Tekniikkaa pyörii itselläkin jonkin verran nurkissa, joten päätin kokeilla palvelua kaikilla tuetuilla laitteilla, jotka kotoa löytyvät. Kaikissa sain palvelun toimimaan, mutta joitakin ohjelmistopäivityksiä piti tehdä ensin.

Testatut katselutavat:

-Windows-selaimet, joissa Silverlight asennettuna (testattu Chrome, Firefox ja Internet Explorer). 
-Mac-selaimet, joissa Silverlight asennettuna (testattu Safari).
-iPhone (testattu iPhone 5, iPhone 3GS). Vaatii iOS 5.0 tai uudemman.
-iPad (mini & 1st gen.)
-Windows Phone (testattu Lumia 820 ja Lumia 800).
-WD TV Live -mediatoistin. Vaatii firmware-version 1.11.14, jotta palvelu toimii myös Suomessa.
-Xbox 360. Sovellus pitää asentaa erikseen laitteeseen ja sen käyttö vaatii Gold-tilauksen. Typerä vaatimus, mutta Microsoftin yleisen linjan mukainen, joten syytä voinee hakea sieltä. Jos haluaa kokeilla miltä käyttö tuntuu, niin pelien mukana tulevat ilmaiset Gold-kokeilutilaukset ovat siihen hyvä keino.

Palvelun käytöstä

-Netflixin käyttöönotto on erittäin helppoa eikä selainpohjainen käyttöliittymä vaadi erillistä asennusta, jos Silverlight on jo koneella.
-Netflixin käyttöliittymä on yksinkertainen ja katsottavaa voi selailla luokituksen mukaan tai etsiä hakusanalla. 
-Videoista on lyhyt kuvaus ja käyttäjien antamien tähtien keskiarvo nähtävillä. 
-Alussa palvelu pyytää sinua kertomaan mistä pidät ja pyrkii sen perusteella suosittelemaan sinua kiinnostavaa sisältöä. Suosituksia ilmeisesti päivitetään antamiesi tähtien mukaan.
-Jos keskeytät katselun, Netflix muistaa mihin jäit ja voit jatkaa samasta kohdasta samalla tai eri katselulaitteella.
-Videon laatuun voi vaikuttaa. Tarjolla on kolme eri laatua mukaan lukien teräväpiirto.
-Joissakin videoissa on tarjolla 5.1-äänet, mutta ei lähellekään kaikissa.
-Tekstit eivät ole valkoiset ja fonttikoko on melko pieni. Makuasia pitääkö niistä vai ei. Mahdollisuutta tekstien säätämiseen en löytänyt, mutta tekstien kieltä voi vaihtaa ja ne saa myös kokonaan pois päältä.
-Ilmeisesti suomenkielisistä tekstityksistä vastannut henkilö tai taho on hiukan oikaissut ja lainannut harrastelijoiden tekemiä tekstityksiä ilman asianmukaista attribuutiota alkuperäiselle tekijälle. Katso Ylen uutinen aiheesta. Kohun nostanut jakso on toistaiseksi vedetty pois palvelusta.
-Erään sarjan kohdalla kännykkään ilmestyi jokin mystinen virheilmoitus eikä sarjaa voinut katsoa.
-Selaimessa toisto alkaa hyvin nopeasti.
-WD TV Livessä toisto puskuroi huomattavasti selainta kauemmin. Käyttöliittymä on muutenkin hiukan tahmaisen oloinen, mutta silti ihan käytettävissä.
-Xbox 360-sovellus puskuroi WD TV:tä nopeammin on kokonaisuutena sulavampi käyttää.
-Parempi kuvanlaatu vaatii nopeamman nettiyhteyden, mutta hiukan yllättäen myös 512kt 3G-yhteys riitti videon toistamiseen kännykässä.
-iPadissa käyttöliittymä on varsin mukavan oloinen vaikka välillä miettiikin hetken.

Kuvanlaatu
-Oletuksena käytössä oleva kuvanlaatu on melko suttuinen varsinkin teräväpiirtoon verrattuna. Esimerkiksi iPadissa huonon laadun huomaa heti.
-Netflixin teräväpiirto-vaihtoehto on huomattavasti parempi, mutta kaikkia videoita ei ole saatavilla ko. muodossa. Valikoima riippuu lisäksi päätelaitteesta. Teräväpiirto on noin 720p-tasoa.
-Uutena vaihtoehtona Netflix on tuonut tarjolle myös Super HD-laadun, joka on käytännössä 1080P. 
-Teräväpiirto puskuroidaan kätevästi taustalla ja laatu vaihdetaan siihen lennossa. Käytännössä toisto siis alkaa heti normaalitasoisena, mutta laatu paranee hetken kuluttua.
-Kuvanlaatu kännykässä on pahimmillaan todella suttuinen vaikka käytössä olisi WLAN-yhteys. Toisaalta myös 3G-yhteyden ylitse voi saada ihan siedettävää kuvanlaatua. Toisin kuin esimerkiksi WD TV, kännykkäsovellukset eivät kerro kulloinkin näytettävää laatua, joten on vaikea sanoa, mistä sen heittely johtuu.
-Televisiossa Low/SD-laatu näyttää aivan kamalalta ja vastaa suunnilleen VHS-tasoa. High/SD on jo siedettävä ja jää vähän jälkeen DVD-tasosta. High/HD on ihan katselukelpoinen, mutta vaatii pitkän puskurointiajan. X-High/HD laatu on täysin vertailukelpoinen 720p Blu-ray-videon kanssa.
-Testatuista päätelaitteista ainoastaan WD TV näytti, mikä laatu kulloinkin on tarkalleen käytössä. Xbox 360 näyttää palkit yhdestä kolmeen ja HD-merkkivalon. Selainsovellus näyttää vain, onko HD päällä. iPhone- ja Windows Phone-sovellukset eivät ilmoita, mitä laatua kulloinkin esittävät.
-iPhone 5:ssä sovellus toimii koko ruudun kokoisena, joten 16:9-videot hyödyntävät hienosti kaiken käytettävissä olevan tilan.

Valikoima
-Nyt alussa tarjolla oleva valikoima ei ole kovin suuri, mutta katsottavaa kyllä riittää, varsinkin kun vertaa Voddleriin, josta sai julkaisuhetkellä etsiä katsottavaa kissojen ja koirien kanssa.
-Elokuvia on laidasta laitaan, niin uusia kuin vanhojakin. Valikoiman koko vaihtelee hiukan genren mukaan. Todella uusia elokuvia ei ole montaa.
-Sarjoja löytyy yllättävän paljon. Mukana on aivan uusia, mutta myös melko vanhoja. Kaikista sarjoista ei ole kaikkia tuotantokausia saatavilla.
-Suomalaista tuotantoa on tarjolla, mutta toistaiseksi melko vähän.
-Myös joitakin indie-elokuvia on otettu mukaan.

Yhteenveto

Netflix-palvelussa on paljon hyvää, mutta myös hiukan moitittavaa. Valikoima on heti alkuun yllättävän hyvä ja suomenkieliset tekstit aivan ehdoton plussa. Tuettujen katselutapojen kirjo on hieno, mutta kuvanlaatua voisi parantaa hiukan. Televisiossa palvelu on parhaimmillaan, mutta katselu vaatii sitä tukevan television, erillisen mediatoistimen tai Blu-ray-soittimen. Xbox 360-sovellus oli ehdottomasti kaikista mukavin käyttää, mutta sen huonona puolena on pakollinen Gold-tilaus. 

Hintaansa nähden Netflix vaikuttaa erittäin lupaavalta ja varsinkin katsomalla sarjat sen kautta voi säästää pitkän pennin verrattuna kausiboksien ostamiseen.

Päivittelen tätä artikkelia kun saan palvelusta lisää kokemusta, mutta ensituntuma Netflixiin on ehdottomasti positiivinen.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...