keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Lincoln (2012)






Steven Spielbergin ohjaama Lincoln kertoo Yhdysvaltojen yhden tunnetuimman presidentin elämän viimeisistä kuukausista ja taistelusta saada orjuus kiellettyä. Sisällissotakin pitäisi saada päättymään, mutta valitettavasti päämäärät tuntuvat taistelevan toisiaan vastaan. Elokuvan pääosissa ovat Daniel Day-Lewis, Sally Field ja David Strathairn. Lincoln oli ehdolla 12 Oscarin saajaksi ja se palkittiin lopulta parhaasta miespääosasta ja lavastuksesta.

Lincoln on elokuvana lähinnä juonittelua pimeissä sisätiloissa, mutta onneksi paikoin kryptistäkin dialogia on kuitenkin mielenkiintoista seurata. Oma moraalinen pohdintansa saadaan aikaiseksi niistä keinoista, joilla orjuuden lakkauttamisen vastustajien ääniä ostetaan. Lincoln nojaa voimakkaasti Day-Lewisin viimeistäkin piirtoa myöten hiottuun suoritukseen, jossa ilmenevät niin päättäväisyys, huumori kuin heikot hetket. Jopa kävelytyyli on harjoiteltu vastaamaan esikuvaansa. Lincolnin sivuhahmot ovat nekin mielenkiintoisia ja tarjoavat erittäin hienoja suorituksia.

Syvällisiä teemoja ja ajatuksia sisältävä Lincoln vaatii keskittymistä, mutta kertoo sen vastineeksi mielenkiintoisen tarinan poliittisen neron suurimmasta saavutuksesta. Historiikkina elokuva on onnistunut, mutta näin pitkältä tuotokselta olisi odottanut hiukan enemmänkin kuin pelkkää juonittelua.


7 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...