sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Zero Dark Thirty (2012)





Zero Dark Thirty kertoo operaatiosta Osama bin Ladenin löytämiseksi. Elokuvan päähenkilö on nuori kunnianhimoinen nainen, joka päättelee, että kauan etsitty terroristijohtaja voidaan tavoittaa hänen sanansaattajansa Abu Ahmedin kautta. Zero Dark Thirtyn on ohjannut Kathryn Bigelow ja sen pääosassa on Jessica Chastain, jota tukemassa nähdään mm. Jason Clarke, Joel Edgerton, Chris Pratt, Jennifer Ehle, Mark Strong, Kyle Chandler ja Édgar Ramírez. Elokuva voitti yhden niistä viidestä Oscarista, joiden saajaksi se oli ehdolla.

Zero Dark Thirty on pitkä ja verkkainen salapoliisitarina, jossa asiat eivät todellakaan selviä yhtä helpolla kuin CSI –sarjassa vaan hakuammuntaa ja vesiperiä tulee. Hiiviskelevää toimintaa on mukana hiukan elokuvan lopussa, mutta kohtaukset ovat valitettavasti niin tummia, ettei niistä tahdo saada selvää. Hahmot ovat latteita ja heistä tuodaan esiin vain ammatillinen puoli ja siihen liittyvä omistautuneisuus. Juontakaan ei sinällään ole vaan tarina keskittyy lähinnä agenttien tekemisien seuraamiseen kaiken tutkinnan, vakoilun, kuulustelujen ja politikoinnin keskellä. Näyttelijäsuoritukset ovat kohdallaan ja varsinkin jo perusolemukseltaan alakuloinen Chastain tekee hienon suorituksen.

Paikoin melkein dokumenttimainen Zero Dark Thirty erottuu toimintapainotteisten agenttielokuvien joukosta hiukan realistisemmalla otteellaan. Hyvin tuotetun elokuvan keskiössä ovat pakkomielteiset työnarkomaanit, jotka jäävät valitettavan etäisiksi. Elokuvan alkupuolella on vastenmielisiä kuulustelukohtauksia, jotka eivät välttämättä sovi kaikille katsojille, mutta muuten kyseessä on katsomisen arvoinen teos.


8 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...