perjantai 29. maaliskuuta 2013

Les Misérables (2012)





Les Misérables on Victor Hugon Kurjat –romaanista sovitetun musikaalin elokuvaversio. Tarinan keskiössä on Jean Valjean –niminen entinen vanki, joka yrittää aloittaa uuden elämän, mutta joutuu rikkomaan ehdonalaistaan. Hän saa peräänsä armottoman poliisimiehen, joka jahtaa häntä vuosikymmenestä toiseen. Hetken rauhallisuuden jälkeen Jean ottaa hoiviinsa heikko-osaisen tytön, mutta joutuu pian jatkamaan pakomatkaansa tytön kanssa. Les Misérablesin pääosissa ovat Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Sacha Baron Cohen, Helena Bonham Carter ja Eddie Redmayne. Elokuva oli ehdolla kahdeksan Oscarin saajaksi ja sai lopulta kolme niistä.

Alkuperäiselle tarinalle melko uskollinen Les Misérables on hengästyttävä kokemus. Monimutkainen tarina on sullottu kahden ja puolen tunnin mittaan ja koska elokuva ei sisällä lainkaan dialogia vaan pelkkiä laulukohtauksia, on tunnelma paikoin kiireinen. Näyttelijät laulavat itse omat osuutensa ja taso on melkoisen vaihteleva. Jackmanistä nähdään ilahduttavasti uusia puolia ja Hathawayn lyhyt, mutta palkittu suoritus on hieno. Crowen hahmo on ihan mielenkiintoinen, mutta laulaa mies ei valitettavasti osaa.

Les Misérablesin musiikit eivät tyyliltään välttämättä ole kaikkien makuun, mutta varsinkin kuorolaulukohtaukset ovat todella vaikuttavia mahtipontisuudessaan. Yksinlaulukohtauksissa puolestaan tarjolla on herkempiä nuotteja. Visuaalisesti Les Misérables on upea synkästä yleisvaikutelmastaan huolimatta ja sen kuvakulmat ovat mielenkiintoisia ja kamera elää paljon. 

Nimensä mukaisesti kurjia ihmiskohtaloita sisältävä Les Misérables on hyvin tuotettu ja onnistunut filmatisointi moraalisia pohdintoja sisältävästä tarinasta. Mukaan mahtuu niin jännitystä, romantiikkaa, komiikkaa kuin tragedioitakin. Lopulta kyseessä on tarina armosta ja oikeudenmukaisuuden kaipuusta, ja vaikka musikaalit eivät olisikaan ihan omin juttu, kannattaa tämä katsoa.


8 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...