keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Huuliharppukostaja / Once Upon a Time in the West / C'era una volta il West (1968)





















C'era una volta il West (Suomessa “Huuliharppukostaja”, englanniksi “Once Upon a Time in the West”) on Sergio Leonen lännenelokuva, jossa mystinen huuliharpunsoittaja lyöttäytyy yksiin tunnetun desperadon kanssa suojellakseen kaunista leskeä armottomalta murhaajalta, joka työskentelee rautatieyritykselle. Elokuvan pääosissa ovat Charles Bronson, Henry Fonda, Claudia Cardinale ja Jason Robards. Musiikeista vastaa kukapa muukaan kuin Leonen luottomies Ennio Morricone.

C'era una volta il West on hyvin verkkainen elokuva. Alkupuolella ei puhuta juuri lainkaan ja muutenkin elokuva sisältää pitkiä kohtauksia, joissa ihmiset vain mulkoilevat toisiaan tai odottelevat jotain. Nykymittapuulla tämä vaikuttaa hukan oudolta, mutta oikeasti se toimii todella hyvin. Tarina aukeaa pala palalta, mutta huuliharppumies pysyy mysteerinä aina loppumetreille asti ja välillä muidenkin tarkoitusperät ovat hämärän peitossa.

Vaikka C'era una volta il West on visuaalisesti erittäin kaunis ja hyvin kuvattu niin elokuvassa kuultavat sävellykset varastavat shown täydellisesti. Ne vaihtelevat siitä paljon puhutusta huuliharpusta eteeriseen lauluun ja omalaatuisella tavalla surullisen hilpeään. Ne pitää kuulla ymmärtääkseen. Myös kohdat, joissa musiikkia ei ole, ovat todella osuvasti valittuja. Joskus vähemmän on enemmän.

Kivikasvoisista miehistä ja yhdestä naisesta kertova C'era una volta il West on eeppinen tarina unelmista, ahneudesta ja kostosta. Se on yksi kaikkien aikojen parhaimmista westerneistä ja elokuvista ylipäätään. Jos et ole nähnyt tätä mestariteosta, katso se. Jos olet nähnyt sen, katso se uudestaan.


10 / 10



1 kommentti:

Indigo kirjoitti...

Ei voi muuta kuin yhtyä suositteluihin. Itse pitkään nyrpistelin näille Sergio Leonen elokuville, mutta sitten kun vihdoin sain aikaiseksi katsottua Huuliharppukostajan niin hyvä ettei henki salpautunut. Upea, upea elokuva. Harvemmin sitä tulee ihasteltua ihan pelkästään kuvakulmia kohtauksissa, mutta tässä kävi niin useampaan otteeseen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...