torstai 7. helmikuuta 2013

Argo (2012)





Tositapahtumiin perustuva Argo kertoo CIAn ja Kanadan yhteisestä operaatiosta pelastaa kuusi Teheraniin loukkuun jäänyttä amerikkalaista diplomaattia. Iranin vallankumouksen alussa Yhdysvaltojen lähetystö vallataan ja kaikki muut jäävät panttivangeiksi. Amerikkalaiset eivät voi poistua maasta vapaasti, joten peitetarinaksi luodaan kuvitteellinen elokuvatuotanto, jonka kanadalaista henkilöstöä diplomaatit esittävät. Elokuvan on ohjannut Ben Affleck, joka näyttelee siinä myös pääosaa. Muissa rooleissa nähdään mm. Bryan Cranston, John Goodman ja Alan Arkin. Argo voitti kolme Oscaria, mukaan lukien paras elokuva.

Mielikuvituksellisesta pelastusoperaatiosta kertova Argo alkaa intensiivisesti ja rakentaa jännitystä mestarillisesti aina huikeaan loppuun saakka. Henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia ja näyttelijäsuoritukset kohdallaan. Dialogi on sujuvaa ja kerronta on ajoitettu taitavasti. Tarina ei pidä täysin yhtä todellisuuden kanssa, mutta 70-80 –lukujen vaihdetta kuvataan onnistuneesti. Poikkeuksellisen osuvasti valitut musiikit sopivat kohtauksiin todella hyvin ja tuovat oman humoristisen lisänsä jo valmiiksi huvittavaan tyhjän suuruuden sirkukseen.

Moraalisia kysymyksiä ja kansainvälistä politiikkaa sivuava Argo tarjoilee kuumottavia hetkiä ja pitää katsojan penkissään. Tämä hienosti ohjattu ja tuotettu trilleri näyttää miten jännitystä luodaan ilman ammuskelua ja tappeluita. Yksi parhaista genrensä elokuvista pitkään aikaan.


9 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...