tiistai 17. syyskuuta 2013

The Great Gatsby - Kultahattu (2013)






















F. Scott Fitzgeraldin ”Kultahattu” –kirjaan perustuva The Great Gatsby – Kultahattu on 20-luvulle sijoittuva kertomus nuoresta ja mystisestä Jay Gatsby –nimisestä miljonääristä (Leonardo DiCaprio). Tarina kerrotaan miehen naapurin Nick Carrawayn (Tobey Maguire) näkemänä ja tapahtumapaikkoina ovat New York ja sen rikkaiden suosima Long Island. Naispääosassa nähdään Carey Mulligan ja ohjauksesta vastasi mm. Moulin Rougesta tuttu Baz Luhrmann.

Visuaalisesti upea The Great Gatsby on pakkomielteinen ja outo romanssi, joka käsittelee niin luokkaeroja kuin ajan ja nautinnonhalun vaikutuksia ihmisten elämään. Loputtomia juhlia viettävä 20-luku on sopiva alusta glamouria pursuavalla dekadenssille, johon on elokuvassa haettu vetovoimaa yhdistämällä modernit musiikit aikakauden tyyliin ja tansseihin. Tarina on paikoin liian hidas ja hienoista näyttelijäsuorituksista huolimatta tuntuu kuin hahmojen persoonallisuudesta jäisi puuttumaan osa.

Mysteerejä ja maagista tunnelmaa tarjoileva The Great Gatsby on traaginen, symboliikka pursuava kertomus, joka imaisee usein mukaansa, mutta vie aina välillä väärään paikkaan. Tapahtumien, ihmisten ja ympäristön välinen kontrasti kuitenkin toimii ja sinällään yksinkertainen tarina on oivaltavasti kerrottu.


9 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...