keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Upside Down (2012)





















Upside Down on romanttinen fantasia-elokuva, joka sijoittuu maailmaan, jossa on kaksi vierekkäistä planeettaa, joilla on omat vastakkaiset painovoimansa. Katsomalla ylös näkee toisen maailman, mutta sinne ei voi mennä muuten kuin pitämällä kiinni sieltä kotoisin olevasta kappaleesta. Hetken kuluttua kappale kuitenkin muuttuu kuumaksi, joten toisella puolella ei voi olla kauaa. Tässä mielikuvituksellisessa maailmassa köyhän ”alapuolen” poika (Jim Sturgess) rakastuu rikkaan ”yläpuolen” tyttöön (Kirsten Dunst). He joutuvat kuitenkin erilleen ja vuosien päästä poika päättää etsiä tytön uudestaan. Planeettojen välinen matkustus on kielletty, joten hän pestautuu töihin riistoyritykseen, jonka hallussa on ainoa planeettoja yhdistävä rakennus, ja pääsee sitä kautta livahtamaan toiselle puolelle.

Kauniiseen ja voimakkaita värejä sisältävään maailmaan sijoittuva Upside Down on omalaatuinen elokuva, joka ottaa painovoimakikkailusta kaiken irti. Kerronta vaihtelee satukirjamaisen romanttisesta julmaan, traagiseen ja jännittävään. Hauskoja hetkiä on muutama, mutta tunnelma on enimmäkseen alakuloinen. Tarina etenee paikoin turhan verkkaisesti, mutta pitää silti mielenkiinnon yllä. Näyttelijäsuoritukset ovat aavistuksen tylsiä ja hahmot jäävät yrityksestä huolimatta pinnallisen oloisiksi. 

Huonoista tietokone-efekteistä kärsivä Upside Down on yksi erikoisimmista rakkaustarinoista pitkään aikaan. Asetelma eri yhteiskuntaluokkien välisestä lemmestä on tuttu useista elokuvista, mutta omituinen miljöö ja sen hieno hyödyntäminen tarinassa onnistuvat lopulta luomaan hitusen maagista tunnelmaa.


7 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...