torstai 10. tammikuuta 2013

Hobitti - odottamaton matka / The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)







Peter Jacksonin ohjaama ja pitkään odotettu The Hobbit: An Unexpected Journey (Suomessa ”Hobitti - odottamaton matka”) on J. R. R. Tolkienin kirjaan perustuvan seikkailuelokuva-trilogian ensimmäinen osa. Se sijoittuu aikaan ennen Taru sormusten herrasta –elokuvien tapahtumia, ja on myös kirjoitettu ennen niitä vaikka elokuva ilmestyykin vasta nyt.

Elokuvan päähenkilöinä nähdään vanhat tutut Bilbo Reppuli (Martin Freeman) ja Gandalf (Ian McKellen) sekä isiensä valtakuntaa takaisin halajava mahdollinen kääpiökuningas Thorin Tammikilpi (Richard Armitage) sekä hänen 12 toveriaan. The Hobbit: An Unexpected Journey alkaa siitä kun Galdalf houkuttelee Bilbon mukaan seikkailuun, jonka tarkoituksena on palauttaa kääpiöiden vuori ja sen sisältämät aarteet takaisin oikeille omistajilleen 60 vuotta sen jälkeen kun Smaug-niminen lohikäärme anasti ne.

Turhauttavan hitaasti alkava The Hobbit: An Unexpected Journey on tutun maailmansa ansiosta helposti lähestyttävissä. Valitettavasti elokuva on kuitenkin aivan liian pitkä ja alussa punainen lanka on pahasti hukassa. Kun vauhtiin vihdoin päästään, on loppupuoli huomattavasti parempi ja tempaa ilahduttavasti mukaansa. Toisinaan väkisin väännetyn oloinen huumori ei tunnu luontevalta lisältä Tolkienin maailmaan, mutta eipä tämä tarina ole muutenkaan yhtenevä kirjan kanssa vaikka elokuvassa nähtävät irrallisen oloiset tanssikohtaukset löytyvätkin sieltä.

Näyttelijäsuoritukset ovat hienoja ja hahmot pääosin hyviä, mutta nuori Bilbo on aavistuksen persoonattoman tuntuinen Gandalfin ja Thorinin seurassa. Maisemat ovat totuttuun tyyliin upeita ja lavasteet sekä efektit huippulaatua, mutta ainakin 3D HFR –versio paljastaa armottomasti pienimmätkin virheet ja hävittää siten osan elokuvan maagisuudesta.

The Hobbit: An Unexpected Journey tarjoaa ristiriitaisen katselukokemuksen. Sarjan faneille tämä on varmasti nannaa, mutta elokuvana kyseessä on venytetyn oloinen teos, jonka vauhdikkaat toimintakohtaukset ja hyvät musiikit eivät pysty paikkaamaan sitä eeppisyyden puutetta, joka erottaa elokuvan edeltäjistään. Loistavaa viihdettä, jos pitää Taru sormusten herrasta –elokuvista, mutta objektiivisesti tarkasteltuna outolintu, joka haiskahtaa valitettavasti hiukan rahastukselta.


8 / 10


IMDB

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...