tiistai 7. toukokuuta 2013

Pilvilinna joka romahti / The Girl Who Kicked the Hornets' Nest / Luftslottet som sprängdes (2009)





Stieg Larssoninin Millennium –trilogian viimeinen osa Luftslottet som sprängdes (Suomessa ”Pilvilinna joka romahti”, englanniksi ”The Girl Who Kicked the Hornets' Nest”) alkaa suoraan siitä, mihin edellinen elokuva jäi. Lisbeth Salander (Noomi Rapace) viedään sairaalaan toipumaan murhayrityksestään ja Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) yrittää todistaa hänen syyttömyyttään. Viime hetken peittely-yritykset johtavat epätoivoisiin tekoihin Sektion puolelta ja muutkin alkavat kiinnostua heidän tekemisistään.

Hitaanpuoleisesti etenevä Luftslottet som sprängdes kursii trilogian edellisten osien juonenpäitä yhteen, mutta esittelee myös uusia juonia. Henkilöhahmoja on suuri määrä ja jos ei ole lukenut kirjoja, kaikki eivät välttämättä oikein aukea, ja jos ei ole nähnyt edellisiä elokuvia, tätä ei käytännössä voi katsoa laisinkaan. Vanhat hahmot saavat hiukan lisää syvyyttä ja näyttelijäsuoritukset jatkavat onnistuneella linjalla.

Luftslottet som sprängdes on synkkä ja paikoin raaka päätös pitkälle juonittelulle. Hienolla leikkauksella ja kuvauksella toteutetun elokuvan tunnelma on samaan aikaan seesteinen ja painostava ja se heijastelee melko hyvin kirjaa. Yksittäisenä elokuvana tämä ei toimi lainkaan, mutta kokonaisuus saa kauniin päätöksen.


8 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...