keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Muiden elämä / Das Leben der Anderen (2006)



Das Leben der Anderen (Suomessa “Muiden elämä”, engl. ”The Lives of Others”) on saksalainen elokuva, jossa Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin agentti eläytyy hiukan turhan paljon vahtimansa kirjailijan elämään. Valvonnan edetessä agentti joutuu tekemään vaikeita päätöksiä, jotka vaikuttavat useiden ihmisten, myös hänen itsensä, tulevaisuuteen. Das Leben der Anderen sai parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin vuonna 2006.

Das Leben der Anderen kuvaa aikakauttaan hyvin ja elokuvan värimaailma on valittu korostamaan sitä ankeutta, mikä meidän mielikuvissamme liitetään Itä-Saksaan. Elokuvan tarina on mielenkiintoinen, mutta se etenee hiukan turhan verkkaisesti. Näyttelijäsuoritukset ovat kohtuullisia, lukuun ottamatta loistavaa Ulrich Müheä, jonka ilmeetön mutta silti hyvin ilmaisuvoimainen suoritus palkittiin European Film Awardsin parhaimpana. Henkilöhahmot tulevat tarinan aikana tutuiksi, mutta säilyvät silti hiukan etäisinä. Useat kohtaukset on kuvattu laajakulmaisella linssillä, joka luo niihin omaleimaisen tunnelman.

Das Leben der Anderen on hyvä elokuva, joka tuntuu mielenkiintoisesta tarinasta huolimatta etenevän hiukan turhan hitaasti. Se pitää kuitenkin otteessaan ja tarjoilee harvinaisen todentuntuisen kuvan Itä-Saksan vainoharhaisesta arjesta.


8 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...