keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Pako New Yorkista / Escape from New York (1981)


John Carpenterin toimintaelokuvassa Escape from New York (Suomessa "Pako New Yorkista") seikkailee muun muassa Snake Plissken, Brain ja The Duke. Tapahtumapaikkana on vankilaksi muutettu Manhattan ja tehtävänä on pelastaa presidentti. Eihän tätä voi ottaa tosissaan, mutta ehkä juuri siksi näistä aineksista koottu leffa on korkeasta iästään huolimatta edelleen viihdyttävä. 

Escape from New Yorkin visio vuodesta 1997 ei mennyt ihan kohdalleen, mutta post-apokalyptisen tyylistä eloonjäämiskamppailua kuvataan onnistuneesti. Genreen kuuluvat ylilyönnit, kuten kattokruunuilla koristeltu amerikanrauta, ovat tottakai mukana. Kurt Russell on ilmeetön ja näyttelijänlahjat on jätetty lämpiöön, mutta tätä paikataan hahmon hälläväliä-asenteella. Musiikit ovat aikakaudelle tyypillistä syntikkakamaa eikä action ole vielä kehittynyt nykyiseen muotoonsa. 

Nykynuoret eivät taida saada tästä paljoakaan irti, mutta 70- ja 80-lukujen kasvateille Escape from New York on toimiva muistutus ajoista, jolloin action oli muutakin kuin supersankareita ja protagonistit ja antagonistit olivat selkeästi tunnistettavissa.


7 / 10


IMDB 

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...