sunnuntai 11. elokuuta 2013

Viikingit / Vikings (2013) –sarja, 1. tuotantokausi / Season 1






















Vikings (Suomessa "Viikingit") on nimensä mukaisesti historiallinen draamasarja, joka seuraa viikinkien elämää. Sen päähenkilö on kunnianhimoinen Ragnar Lodbrok (Travis Fimmel), joka haluaa purjehtia veljensä Rollon (Clive Standen) kanssa länteen rikkauksien toivossa. Uudet valloitukset ovat mahdollisia hänen erikoisen ystävänsä Flokin (Gustaf Skarsgård) rakentaman uudentyyppisen laivan ansiosta ja mukaan lähtee totta kai joukko sotureita (mm. Jouko Ahola). Paikallinen hallitsija (Gabriel Byrne) ei kuitenkaan pidä nuoresta pyrkyristä ja myös Ragnarin veljen kateus ja salainen ihastus hänen vaimoonsa Lagerthaan (Katheryn Winnick) aiheuttavat skismaa. Sarja on tuotettu History -kanavaa varten.

Vikings –sarjan pilotti vaikuttaa hiukan puolivillaiselta tekeleeltä, mutta myöhemmät jaksot ovat huomattavasti parempia. Sarja on mielenkiintoinen ajankuvaus vaikka sen ankeus esimerkiksi Rooman loistosta kertoviin sarjoihin verrattuna on silmiinpistävää.  Tarina ei sekään ole kovin monimutkainen, mutta jaksaa silti pitää otteessaan jo ihmisten erikoisten tapojen takia. Vaikka sarjassa on väkivaltaa ja seksiä, niillä ei mässäillä kuten esimerkiksi Spartacus-sarjassa. Vikings ei myöskään ole yhtä turmeltunut tai kiero kuin Borgiat tai yhtä poliittinen kuin Rooma -sarja. Hahmot aukeavat hitaasti, mutta ovat lopulta mielenkiintoisia ja hyvin näyteltyjä.

Kokonaisuutena Vikings on historiallisista vapauksistaan huolimatta huomionarvoinen uutuus, joka ei matki muita vastaavia sarjoja ja on rohkeasti oma itsensä. Se ei ole yhtä hienostunut kuin monet muut sarjat, mutta sen kevyempi ja maanläheisempi tyyli sopinee monille paremmin. Vikings on käypää viihdettä ja ilahduttavasti uusittu toiselle kaudelle.


8 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...