perjantai 18. tammikuuta 2013

Seitsemän psykopaattia / Seven Psychopaths (2012)



Martin McDonaghin ohjaama ja käsikirjoittama Seven Psychopaths (Suomessa ”Seitsemän psykopaattia”) on mustan huumorin värittämä rikoselokuva, jossa alkoholismin kanssa taisteleva käsikirjoittaja joutuu Los Angelesin alamaailman silmätikuksi hänen ystäviensä kidnapattua paikallisen gangsterin koiran. Elokuvan pääosissa ovat Colin Farrell, Sam Rockwell, Christopher Walken ja Woody Harrelson.

Paikoin Tarantinon tyyliä jäljittelevä Seven Psychopaths on omituinen metaelokuva, joka kertoo tavallaan itsestään ja itsensä kirjoittamisesta. Dialogi sisältää paljon mukafilosofista jauhantaa, joka on tarkoituksellisen huonoa ja siten samalla tasolla kuin elokuvan päähenkilön teokset. Näyttelijäsuoritukset ovat hyviä ja säälittävät hahmot kohtuullisen mielenkiintoisia, mutta toisinaan psykopaatit ovat jo liian ärsyttäviä ja tylsiä; seikka jonka itsetiedostava elokuvakin tuo esille.

Eri tasoilla kulkeva ja symboliikalleen naureskeleva Seven Psychopaths sisältää hiukan toimintaa ja paljon absurdia tummaa komiikkaa. Juonessa on muutamia yllätyksiä, mutta puolessa välissä suuntaansa omituisesti vaihtava elokuva muuttuu loppua kohti pitkäveteiseksi jaaritteluksi. Visuaalisesti brutaalin elokuvan värit ovat kirkkaat mutta silti sävyttömät ja niiden seurana kuultava vanhanaikainen musiikki luo kokonaisuudelle erikoisen tunnelman.

Omituisia välikohtauksia sisältävä Seven Psychopaths on synkkä ja julma ajatusleikki, joka hienosta ideastaan huolimatta jää etäiseksi. Sen katsominen on sinällään kokemus, mutta ei varmastikaan kaikkia miellyttävä.


7 / 10



Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...