tiistai 4. syyskuuta 2012

Poikamiesboksi / The Apartment (1960)



Billy Wilderin tuottama, ohjaama ja osittain käsikirjoittama The Apartment (Suomessa ”Poikamiesboksi”) on komedia ja draama, jossa vakuutusyhtiön virkailija hakee itselleen nopeaa urakehitystä lainaamalla omaa asuntoaan johtajien syrjähyppyjä varten. Jossain vaiheessa järjestely alkaa käydä raskaaksi ja mies kaipaa omaakin rakkauselämää. Elokuvan pääosissa ovat Jack Lemmon, Shirley MacLaine ja Fred MacMurray. The Apartment voitti viisi Oscaria, mukaan lukien paras elokuva.

The Apartmentin juoni ei ole monimutkainen, mutta siihen sisältyy silti muutama positiivinen yllätys. Tarina etenee sopivalla tahdilla ja pitää katsojan mielenkiinnon yllä. Roolisuoritukset ovat hyviä; Lemmon esittää hössöttävää ja lempeää virkailijaa hienosti, MacMurray tekee luontevan esityksen itsekkäänä johtajana ja MacLaine traagisena toisena naisena. Hahmot saavat mukavasti syvyyttä ja niihin samaistuminen on helppoa.

Elokuvan hienovaraiset taustamusiikit ovat tarpeen mukaan alakuloisia tai hilpeitä täydentäen tunnelmaa kauniisti. Leikkaus ja kuvaus ovat onnistuneita ja elokuvan yksinkertainen lavastus ajaa asiansa. Hauskana yksityiskohtana tämä on jo toinen kerta kun MacMurray esittää vakuutusmiestä Wilderin elokuvassa (kts. Nainen ilman omaatuntoa).

The Apartment pyrkii tarjoilemaan kaikille jotain aina romantiikasta jännitykseen ja juonittelusta slapstick-huumoriin. Paletti pysyy hallinnassa ja lopputuloksena on viihdyttävä ja hyvä elokuva.



8 / 10


IMDB

1 kommentti:

KimSjopi kirjoitti...

Poikamiesboksi oli kyllä erinomainen elokuva. Itsekkin pidin erittäin paljon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...