tiistai 12. marraskuuta 2013

Kalevala - Uusi aika (2013)





















Kalevala - Uusi aika on Jari Halosen ohjaama uusi tulkinta kansalliseepoksestamme. Se sijoittuu sekä nykyaikaan että Kalevalan aikaisiin tapahtumiin ja sen päähenkilö Sampo on nuori johtaja, joka kokee rajun kriisin, alkaa nähdä näkyjä historiasta ja epäilee sekoavansa pian. Näyttelemässä nähdään mm. Tommi Eronen, Ari Vakkilainen, Tanjalotta Räikkä, Konsta Mäkelä, Olavi Uusivirta, Pirjo Lonka, Ville Tiihonen sekä ohjaaja itse.

Kalevala - Uusi aika on hämmentävä elokuva. Sen tarina lainailee vapaasti henkilöitä ja tapahtumia alkuperäisteoksesta ja sotkee niitä eri aikakausiin. Henkilöhahmot ovat korostetun oloisia ja useissa kohtauksissa nähdään täriseviä, suu ja silmät auki ammottavia ihmisriekaleita, joiden naamalla valuu milloin mitäkin. Dialogi on aavistuksen kankeaa ja lähikuvia viljellään paljon. Nykyajassa liikemiehet kuvataan henkisen ja moraalisen rappion ruumillistumina, epäsiistin näköisinä maanpettureina, joiden tekoja vanhasta viisaudesta ammentavat pyrkivät kumoamaan. Elokuvan kantavana teemana tuntuu olevan se, kuinka ennen oltiin henkisesti parempia ja kuinka tekomme kaikuvat läpi vuosituhansien.

Synkän ja ahdistavan tunnelman omaava Kalevala - Uusi aika tarjoilee modernia, melko new age –henkistä näkemystä Kalevalasta ja vaatii alussa totuttelua erikoisen tyylinsä vuoksi. Pienestä budjetista huolimatta toteutus on ihan toimiva. Valitettavasti paatoksellinen loppu on pitkä ja hiukan sekava, melkeinpä huumehöyryinen, eikä elokuva aukea täysin ainakaan yhdellä katselulla. Tämä on niitä elokuvia, joista jokaisen pitää itse päättää, onko kyseessä nerous vai hulluus.


5 / 10



1 kommentti:

Paula kirjoitti...

Kiitos tästä postauksesta. Näin Kalevalan itse eilen, ja tunnelmani ovat kanssasi hyvin pitkälti samankaltaiset. Jari Halonen oli paikalla avaamassa ideologiaansa, ja tuhdisti tulikin elokuvan tausta-ajattelu esille.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...