Cleanskin kertoo Ison-Britannian salaisen palvelun agentista, joka saa tehtäväkseen etsiä ja eliminoida itsemurhapommittaja. Epäilty on oman maan kansalainen ja siten kaikkien terroristisolujen märkä uni ja valtioiden painajainen. Elokuvan pääosissa ovat Sean Bean ja ainakin toistaiseksi melko tuntematon Abhin Galeya. Toimintamaisesta tiivistelmästä, julisteesta ja pakollisista taistelukohtauksista huolimatta kyseessä ei lopulta ole actionrymistely vaan draama ja trilleri.
Cleanskin kertoo molempien päähenkilöiden tarinaa, mutta hiukan eri tavalla. Agentin elämästä seurataan vain nykyhetkeä ja hänen toimiaan valtion puolesta. Terroristin elämästä puolestaan valaistaan myös taustoja ja sitä, miten hän päätyi nykyiseen tilanteeseensa. Valitettavasti takautumat ovat tuskallisen pitkiä suhteessa muuhun tarinaan. Tutut henkilöhahmot auttavat syventämään jännitystä loppua kohti, mutta välillä elokuvaa katsoessa on pakko miettiä, että kumpi oikeastaan onkaan päähenkilö. Myös jako hyviin ja pahoihin hämärtyy tarinan edetessä ja tietyllä tavalla Cleanskin tuntuu moralisoivan enemmän viranomaisten kuin terroristien tekoja.
Cleanskin on elokuva, jossa ei hymyillä. Tarina on sekoitus dekkarimaista hidasta rakentelua, brutaalia väkivaltaa ja kokonaisvaltaista synkistelyä. Sen tyyli on maanläheinen ja tunnelmaa luodaan onnistuneesti kuvauksen ja musiikin kautta. Bean ja Galeya molemmat sopivat elämäänsä pettyneiden pelinappuloiden rooleihin mainiosti, mutta sivuosien esittäjien taso vaihtelee laidasta laitaan. Cleanskin täyttää hyvän trillerin tunnusmerkit, mutta valitettavan kliseinen ja uusiokäytetty tarina ei nosta sitä korkeuksiin. Ei vaikka tapahtumapaikkana onkin välillä sielukas Lontoo eikä jokin amerikkalainen suurkaupunki.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti